Soundcheck

7 őszi fesztivál a hűvös, esős napok ellen

2017. szeptember 11. - kvcsdavid

A hétvégén leköszönt a nagybetűs fesztiválszezon két utolsó képviselője, a Lollapalooza Berlin és a Bestival is, az egyre hűvösebb napok beköszöntével pedig lassan átveszik a főszerepet a klubkoncertek, de ez nem jelenti azt, hogy fesztiválok nélkül maradunk majd a hulló falevelek közepette. Az alábbiakban hét olyan őszi fesztivált veszünk sorra, melyek miatt érdemes lehet útra kelni - vagy éppen itthon maradni - az elkövetkezendő hetekben. A külföldi fesztiváloknál a jó program mellett a könnyű és olcsó megközelíthetőség is szempont volt. 

pitchfork_paris_alban_gendrot.jpg

2017.09.16: Vanishing Point Festival, Budapest

Ugyan pár év késéssel, de hozzánk is berobbant az utóbbi időben a pszichedelikus zenék reneszánsza, melynek eddigi hazai csúcsrendezvényének ígérkezik szeptember 16-án a Vanishing Point Festival. A Dürer Kertet teljes egészében befoglaló fesztivál ötlete a Middlemist Red tagjainak fejéből pattant ki és többek közt a Fingers Crossed bookingcsapatának segítségével vonultatják fel szombaton szinte a teljes hazai szcénát néhány igen jól csengő külföldi érkezővel karöltve, ráadásul egy erős aftert is sikerült összehozniuk a kortárs magyar elektronika jeles képviselőivel. 

  • Fellépők: Telegram, Fai Baba, Middlemist Red, Desert Mountain Tribe, Dope Calypso, Run Over Dogs, The Beans, Mile Me Deaf, Meteo, Deep Glaze, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.10.08-15: Unsound Festival, Krakkó (PL)

Lengyelország egyik legszebb városa már önmagában is megér egy néhány napos kirándulást, de ha október 8. és 15. közé tervezünk egy kiruccanást, Európa egyik legnívósabb kísérleti és elektronikus zenei fesztiválját is megkapjuk Krakkó látnivalói mellé. Az Unsound 2017-ben ünnepli 15. születésnapját, sőt az 1967-es esztendő 50. évfordulójáról is megemlékezik tematikájában a rendezvény, a hippikorszak egyik legerősebb évének jegyében a flower power lesz az idei jelszó. Krakkóba egyébként busszal szinte fillérekért juthatunk el, de a szállásért sem kell túlságosan mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba. 

  • Fellépők: Einstürzende Neubauten, Ben Frost, Nina Kraviz, Umfang, Otim Alpha, Nkisi, Mike Cooper, Laura Cannell, Hubert Zemler, Flohio, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.10.27-28: BIME Live, Bilbao (E)

A baszk BIME Live némileg kilóg a felsorolásból, hiszen Bilbaóba eljutni a többi helyszínnél bajosabb, cserébe viszont nagyfesztivál-szintű kínálatot kapunk zenei téren, de a kísérőprogramok is magukért beszélnek, melyeknek köszönhetően akár elsőként próbálhatjuk itt ki a zeneipar legújabb technológiáit, de persze Baszkföld fővárosa számos egyéb kikapcsolódást is nyújt a modern Guggenheim Múzeumtól kezdve a történelmi óvárosig. 

  • Fellépők: The Prodigy, Royal Blood, Metronomy, Ride, Franz Ferdinand, Einstürzende Neubatuen, Kiasmos, Joy Orbison, Jackmaster, Mano Le Tough, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.11.01-07: Club To Club Festival, Torino (IT)

A torinói Club To Club Festival nemcsak a könnyű elérhetőségével, hanem a programjával is kitűnik az őszi felhozatalból, mely még a hagyományos, főszezonbeli fesztiváloknak is becsületére válna. A főszerep itt is az elektronikáé, de egy fokkal populárisabb a névsor, mint az Unsound esetén, ennek ellenére a szervezők nem engedtek a minőségből sem, az Észak-Itália nyújtotta lehetőségeket pedig bizonyára senkinek sem kell bemutatni.

  • Fellépők: Kraftwerk, Nicolas Jaar, Bonobo, Kamasi Washington, Richie Hawtin, Mura Masa, The Black Madonna, Arca & Jesse Kanda, Ben Frost, Jungle, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.11.02-04: Pitchfork Music Festival Paris, Párizs (F)

Az amerikai Pitchfork magazin az internetes újságírás egyik legmeghatározóbb médiuma, mely 2006 óta rendez saját fesztiválokat. A chicagói székhelyű Pitchfork Music Festival 2011-ben vert gyökeret Európában is, ekkor indították el a párizsi etapot, mely azóta az ősz egyik zenei csúcspontja exkluzív, friss és aktuális előadókkal, a francia fővárosba pedig szintén eljuthatunk akár fapados repülőjárattal is. 

  • Fellépők: The National, Run The Jewels, Ride, Jungle, Kevin Morby, Sylvan Esso, BadBadNotGood, This Is The Kit, Princess Nokia, Bicep, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.11.09-12: Le Guess Who?, Utrecht (NL)

A holland Le Guess Who? egy igen különleges színfolt a palettán, a zenebuzik számára kihagyhatatlan fesztivál a lehető legszorosabban követi a legfrissebb trendeket, miközben a határokat is kellőképpen feszegeti. A saját szervezés és a kurátorok (idén többek közt Perfume Genius és James Holden) által összeállított program gyakorlatilag semmilyen szinten nincs korlátozva, a világzenétől kezdve a black metalon át a kísérleti zajzenéig mindent megkaphat itt a minőségre fogékony fül, Amszterdamtól mindössze fél órát kell utaznunk érte. 

  • Fellépők: Mount Eerie, Julianna Barwick, Jambinai, Jenny Hval, Sun Kil Moon, Cate Le Bon, Protomartyr, Weyes Blood, Julie Byrne, Moor Mother, stb.
  • Jegyelővétel >>>
  • Facebook-oldal >>>

2017.11.24-25: Vodafone Mexefest, Lisszabon (P)

Repülővel ma már Lisszabon is olcsón megjárható, késő ősszel ráadásul itt még kimondottan kellemes, 15-20 fokok vannak, ekkorra pedig már a fő turistaszezonnak is bőven vége, így minden adott egy klassz, nyugodt városnézéshez, amit egy jó fesztivállal is megspékelhetünk, melynek főattrakciói idén Julia Holter, a Cigarettes After Sex és a Destroyer lesznek.

 

Szöveg és gyűjtés: Kovács Dávid 
Fotó: Alban Gendrot

A bejegyzés trackback címe:

https://sound-check.blog.hu/api/trackback/id/tr3112791078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása